2013-06-12 | 06:34:54

Jamaica

---- VARNING FÖR ENORMT MYCKET TEXT ----
 
Ja nu är man hemma från paradiset. Jamaica var helt fantastiskt som jag önskar att alla kunde få uppleva! Människorna var så trevliga, avslappande och härliga. Hela livsstilen baseras på uttrycket "No problem, man, no problem". Och allt som man tänker sig Jamaica är, är det också. Överallt (utanför resorten) sitter det män med dreads och röker brajja och lyssnar på reggae. Jamaica har också ett fantastiskt vackert landskap med många fina växter och djur. 
 
Sedan får det heller inte glömmas bort att detta är ett land som lider av stor fattigdom, drog- och vapenhandel och är praktiskt taget styrt av dessa tre faktorer. Trots att det är ett semesterparadis för oss så lever människorna utanför alla resorter ett otroligt fattigt och farlig liv. Detta skulle jag aldrig kunna ha gissat när vi åkte igen landet, det syns inte på människorna alls.
 
Fattigdomen är det som syns tydligast, mest på omgivningen, inte på invånarna, som jag tidigare skrev så är det en väldigt avslappnad befolkning. Men man ser tydligt på hus och gator hur fattigt det är. När man är ute på landsbygden åker man förbi vad som ser ut som små trädhyddor, inte större än 12 kvm, dessa är hus och där inne kan det bo flera personer, Längs vägarna finns också ett flertal hyddor som används som butiker. Alla små hyddor är målade i starka klara färger, mycket rosa, rött, blått och grönt.  
 
Ju närmre man kommer in mot de större städerna blir husen och butikerna betydligt större och det finns reklam över allt, här bor de som har det lite bättre ställt. Inne i städer där hotellen ligger finns det många hus och butiker, då alla vill locka till sig turisterna och ta del av deras "mängder" med pengar så flyttar ju många själklart dit.. 
 
De största bosättningarna ser man långt upp på bergssidorna, de tillhör drog - och vapenhandlarna, de rikaste av de rikaste.
 
På väg till hotellet stannade vi vid en liten butik för att köpa glass, denna skyllt hängde utanför-
 
Men nu till något roligare, tänkte berätta om semestern! Jag delar upp det i dagar så det blir lättare att hänga med! 
 
Fredag: Vi (Jag, Lilleman och min värdmamma) gick upp tidigt tidigt på morgonen och åkte iväg till flygplaten i Baltimore. Ca 2 timmar senare gick vi ombord planet och stack iväg till Jamaica. När vi var framme på Jamaicas flygplats i Montego Bay mötte vi min värdpappa som kommit in 30 min tidigare från Atlanta. Vi åkte tillsammans iväg till hotellet och checkade in. Vi var framme vid 16-tiden Jamaicansk tid (en timma bakom USA, 7 timmar bakom Sverige). Kl 17 var det dags för rehersal dinner där vi träffade alla som skulle på bröllopet och åt en fantasktisk middagsbuffé. Efter det gick vi och la oss supertrötta efter en hel dags resande med alla säkerhets - pass- och tullkontroller.
 
Dörren till mitt hotellrum
 
Mitt hotellrum
 
Handdukssvanar på sängen
 
Lördag: Dagen med stort D, bröllopet. Ceremonin var inte förrän senare på dagen. Så jag och min värdfamilj passade på att njuta av semester på stranden och vid poolen och utforskade resorten. Stället vi bodde på var en otroligt stor all inclusive resort där man kunde göra många många saker och allt (inkl mat och dryck) var gratis. Vid 16 tiden gjorde vi oss i ordning och gick iväg till bröllopet. Jag kommer göra ett separat inlägg om bröllopet så skriver inte allt för mycket om det nu men det var det första bröllop jag varit på och det var så otroligt vackert! 
 
Stranden
Här hölls ceremonin
Samma här
Bilden förklarar sig själv.
 
Söndag: Sista hela dagen på Jamaica. Denna dag var vi också mycket vid stranden och i poolen och vattenparken de hade på resorten. Det var så coolt för de hade något som kalldes för en "swim-up bar" vid varje pool, vilket i princip innebär att man är i poolen och badar och när man känner för något att dricka, vad som helst, så simmar man bara upp till en bar som är mitt i poolen!! Denna dag gjorde jag två saker till som jag aldrig gjort förut. Nr 1 var att åka jet-ski, jag fick köra! Nr 2 var att snorkla, vi åkte ut ett stort gäng med en guide och fick en guidad tur över rever och guiden plockade upp en massa djur som levde på botten som man fick hålla i medans en massa fiskar simmade runt benen på en. 
 
En skylt nära mitt hotellrum
 
När vi skulle ut och snorkla
 
En bild jag tog från båten
 
På väg att åka jet-ski
 
Måndag: Dags att lämna Jamaica, en otroligt sorglig dag!! Vi åkte till flygplatsen vid 9 tiden på morgonen, framme vid 10.30 och när vi väl hade checkat in vårt baggage fick vi veta att vårt plan var kraftigt försenat från 13.30 till 17.00. Min värdpappa försökte bäst han kunde att hitta en lösning så vi skulle få komma hem tidigare på grund av lilleman men det fanns ingen hjälp att få. När klockan väl var 17 och planet skulle ha avgått fick vi veta att det blev försenat till kl 18.30 istället. Så vi traskade iväg och käkade middag och gick efter det till gaten. När vi sedan satt vid gaten och väntade  blev planet försenat till 19.20 så man kan lugnt säga att det blev en liten frustredad stämning bland vissa personer vid gaten men alla var så trötta över att ha spenderat hela dagen på flygplatsen att ingen brydde sig om att uttrycka sig allt för kraftigt. Men sedan gick allt som det skulle och vi kom äntligen iväg!! När vi hade flygit i ungefär en och en halv timma så passerade vi ett enormt åskmoln på vänster sida av planet. Det var något av det mest fantastiska jag någonsin sett. I och med att det nu var natt och det var bäcksvart ute förstärktes ljusshowen och det var så otroligt vacket. Till slut kom vi fram till USA och var tvugna att gå igenom tull och passkontroll, igen. Vi var hemma i huset ca kl 1.00 på morgonen istället för vid 19 tiden som vi skulle ha varit. Men vi sa alla god natt på en gång och kröp sedan ner i säng.
 
Detta var en fantastisk resa och jag kan inte tacka min värdfamilj nog för att jag fick följa med. Detta är något som för alltid kommer finnas starkt i mitt minne och hjärta. Tack Värdmamma, Värdpappa och Lilleman för denna otroliga resa!! 
 
 
(Nu är det bara en månad och 7 dagar kvar tills nästa resa hem till Sverige och hälsa på!! Vill också passa på att säga att detta inlägg tog mig en timma och 10 min att skriva haha!)
 

Kommentarer;
Birgitta Grefberg

Emma, så fantastiskt att få ta del av denna din upplevelse som du beskriver så detaljrikt och levande. Allt det vackra och glamorösa men även all den mörka baksidan av Jamaica. Nu skall jag gå tillbaka och läsa en bång till!!!!

2013-06-13 kl. 08:59:18
hanna

har du sett att din blogg hamnat längst upp på skandinaviska institutets hemsida? :))))

Svar: Nej det såg jag inte! Haha va kul :)
None None

2013-06-15 kl. 11:34:49
J.

Vilket bra inlägg, och fina bilder med! Har själv varit på Jamaica och kan känna igen mig en hel del :)

2014-01-06 kl. 17:46:13
http://www.karibienkryssningar.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback