2013-07-30 | 03:42:00

USA --> Sverige

Nu är det några dagar sedan jag kom hem från Sverige resan och det har verkligen varit mycket att ta in. Det är ju inte lätt att försöka klämma in ett helt års upplevelser i bara en vecka. Men jag fick träffa min familj, mina vänner, äta äkta svensk mat och njuta av den svenska sommaren vilket var underbart! 
 
Finns inte så mycket mer att berätta, jag tog det mest lugnt och njöt helt enkelt. Flygresorna däremot var en helt annan historia. Det tar mer på en än vad man tror. Jag lämnade USA en fredag kl 23.20 svensk tid, landade i Tyskland 07.35 svensk tid, flög från Tyskland till Sverige kl 09.30, landade vid 12- snåret och åkte sedan bil från arlanda till Örebro vilket tog 2,5 timmar så var framme i Örebor ca kl 15. Så att vara på resande fot i över 15 timmar, och dessutom inte kunna sova är inte såååå himla kul. Resan tillbaka gick dock bättre, jag flög i högre klass och hade ett enormt sjukt säte som gav en massage och hade massa finesser, så fick man god mat serverat på porslin, vit bordsduk och orrefors glas, en aning överdrivet om man frågar mig men det kändes finfint ;) Vi blev dock försenade för något var fel med det andra planet men vi fick bara vänta en extra timma så det var ingen fara.  
 
Nu är jag i alla fall tillbaka i USA och har haft min första arbetsdag och allt flöt på helt som vanligt. Känns som om Sverige resan var för ett halvår sen och inte mindre än en vecka sen men det är väl för att man nästan lever som dubbelliv. Man har två hem, två uppsättningar av vänner, två städer, två helt olika liv, lite skumt när man tänker efter. 
 
 
 
1. På flygplatsen i D.C. 2. Svensk mat!!!!
3. På landet. 4. Hejdå Sverige :(
 
 
 Bilderna är från instagram : emmagrefberg

2013-07-15 | 02:20:00

Jag kommer hem!

Idag (söndag) är det bara 5 dagar kvar tills jag sätter mig på planet hem mot Sverige och får spendera en hel vecka hemma, i mitt egen helg, med min  familj, mina vänner , katten och hunden!! Har aldrig längtat så mycket efter något i hela mitt liv, förutom att komma hit till USA såklart.
 
Jag har gjort en lång "att göra - lista" med minst 40 saker att göra, till exempel käka mjukglass vid slottet, träffa alla nära och kära, äntligen få gå ut och räknas som vuxen, gråta när jag ska åka tillbaka till USA, gråta lite mer och sen såklart : Ha det jävligt roligt!!
 
Till alla er jag känner : Det ska bli sååå kul att träffa er igen! 
 
De närmsta dagarna ska jag ut och handla det sista inför resan och sen är det bara att dra hemåt, yay!! Har också börjat packa och min stora resväska är redan full och det är inte en enda sak till mig i den väskan haha!
 
Sweden here i come!!!!
 
 
 
 
 

2013-07-10 | 06:25:00

National Zoo

För några veckor sedan åkte Jag och Laureline in till ett enormt Zoo mitt inne i D.C. och kikade runt lite, kom på att jag hade några bilder därifrån som kanske skulla vara kul att se :) På det här zoot finns det så otroligt många djur, vääääldigt många. Det här är såklart bara en pytte liten del, men de var dessa vi fick bäst bilder på. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2013-07-08 | 04:18:37

4th of July!!

Åh! Det här inlägget har tagit en evighet att få upp för jag kunde inte få in videoklippet!! Men nu är det här i alla fall. 
 
Som sagt 4th of July! För er som kanske inte vet (hur kan man undgå) är det USA:s nationaldag eller "Independence Day" som är det riktiga namnet. 
 
Den här dagen spenderade jag med Laureline och Caro och ute på båten. Laureline sov hos mig natten mellan onsdag och torsdag  På torsdag morgon åkte vi ut med segelbåten tillsammans med min värdmamma, lilleman och en man som heter Woody, han hjälpte min värdmamma med seglingen. Jag och Laureline hade aldrig seglat förut så vi var inte till stor hjälp. 
 
På eftermiddagen hämtade vi upp Caro (hon hade jobbat) och lagade middag tillsammans. På kvällen åkte vi in till D.C. och kollade på fyrverkerierna de hade där och det var fantastiskt, videon gör det inte rättvisa!!
 
 
 
 
 
 

2013-07-01 | 06:00:36

Frågor


Fick några frågor här om dagen och svaret blev så himla långt så jag tänker att jag slänger upp det här istället. Jag antar att det är flera av er som är intresserade av att åka som au pair har haft liknande frågor i åtanke, jag vet att jag själv hade många frågor och läste många bloggar för att få svar, jag var dock aldrig modig nog att ställa en fråga haha, men var väldigt tacksam när någon annan vågade :) Hoppas ni gillar svaren, får ni några fler frågor så är det bara att fråga på!

 

"Hej! Jag är väldigt intresserad av att jobba som au pair i usa när jag tagit studenten och jag undrar ifall att jag skulle få kunna ställa några frågor till dig ? :) 
Hur är det med ekonomin? Får du mycket pengar över eller är det tight ? 
hur mycket jobbar du i veckan? Är tiderna strikta eller arbetar du när du blir tillsagd? 
hur var första veckorna i annapolis? att inte känna någon? 
hur lärde du känna människor där? 
hur länge har du bott i annapolis? 
är det någonting du skulle rekommendera ? ;)"

 

Delade in svaren i stycken så det "makes more sense"

 

1. Lönen räcker olika långt beroende på vad du väljer att spendera den på (självklart). Den vanligaste lönen man får är 200 dollar/vecka för 45 timmars arbete (detta skiljer sig). Detta gäller om man åker med det vanliga programmet utan några extra tillägg eller så. Totalt finns det tre program inom alla organisationer. Utöver den vanliga finns det "EduCare" där man bara jobbar max 30 timmar/vecka men tjänar istället 150 dollar/vecka och krävs göra dubbelt så mycket utbildning. Sedan finns det även ett tredje program "Extraordinaire" som innebär att man sedan tidigare har en utbildning inom barnvård (lärare, dagisfröken, gåt barn&fritid på gymnasiet) man tjänar då istället 250 dollar / 45h arbetsvecka.

 

Det var det grundläggande, Det jag tjänar som sagt är 200 dollar i veckan. För mig räcker det gott och väl. Jag köper saker jag länge velat göra och har pengar över till resor mm. 200 dollar kan låta som en låg lön, men man får tönka på att i USA är ALLT så otroligt mycket billigare än vad det är i Sverige så man får mer för pengarna här.

 

2. Jobbtider skiljer sig från familj till familj, om man har yngre/äldre barn, flera barn, hur föräldrarna jobbar mm. Det familjen kan kräva (med det programmet jag har, det vanligaste) är max 45h/vecka, max 10h under ett dygn och man måste ha minst 1 helt ledig dag/vecka och minst 1 helt ledig helg (fredag kväll till måndag morgon) per månad. Jag själv kommer inte ens nära dessa timmar. Jag jobbar 2 timmar på morgonen och ca 3 timmar på eftermiddagen 5 dagar i veckan så 25 timmar i veckan. Det är på grund av att pojken jag jobbar med går i skolan på dagarna. Om han någon gång skulle vara sjuk eller ledig från skolan blir min dag betydligt längre, men aldrig mer än 10 timmar. (Visst ställer man upp om något oväntat skulle hända, man får tänka på att man bor tillsammans som en familj) Jag jobbar väldigt sällan på helgerna men då och då händer det att det blir någon timma här och där :) För mig är det väldigt lätt med tiderna för det är likadant varje dag. Det här skiljer sig dock från familj till familj. Mina vänner har det liknande som jag med samma tider varje dag. De som inte har det får oftast ett schema 1-2 veckor innan :)

 

3. När man först kommer till USA är det en person i ens område "cluster" som har blivit tillsagd att vara din kontaktperson, din "Buddy". Den personens uppgift är att kontakta dig och kanske visa dig runt och presentera dig inför andra och normalt sätt fungerar det helt underbart. Jag hade dock otur med att den som var min buddy när jag kom inte alls var intresserad av att lära känna nya människor, hon skickade bara ett kort meddelande på Facebook. Det är är inte alls så alla de andra nya har behandlats och jag har inte någon gång behandlat mina buddys (de nya jag blivit tilldelad) på det sättet. Man ringer eller smsar och träffas redan första helgen, går och shoppar, går på bio eller så, visar dem runt. Så det ska egentligen inte vara så svårt att träffa vänner och man är oftast inte ensam. Jag hade otur. Men jag tog saken i mina egna händer och kontaktade tjejerna i mitt område och vi är alla väldigt nära vänner nu och gör saker hela tiden tillsammans :)

 

Att inte känna någon i början är visserligen läskigt men människor här är väldigt öppna och välkomnande så det kommer man över snabbt, och som sagt så får man vänner på en gång :) Min värdfamilj var också väldigt stöttande och jag kände mig hemma på en gång!

 

4. Jag har bott i Annapolis i snart 5 månader nu (tiden går FORT)

 

5, Att jag tog beslutet att åka som au pair till USA är det bästa beslut jag någonsin gjort i hela mitt liv och jag har inte ångrat det en enda gång. Så är det något jag rekommenderar?? Hell Yeah!! Om du någonsin funderat på det, sluta fundera och kom hit, jag väntar på andra sidan haha!!